söndag 31 januari 2010

Snörvel

Dagisbacillerna har slagit till - vi snörvlar ikapp. Alla tre!

Update: och nu har visst lilla T:s farmor också drabbats av dagisbacillerna.

onsdag 27 januari 2010

Idag gläds jag med ...

... vännerna i Dalby som fått sin andra barn - en alldeles jättefin liten flicka!

tisdag 26 januari 2010

Rasande vackert vinterland

Jag sitter på X2000 och åker genom ett rasande vackert vinter-Sverige. Visst kan man längta efter våren, men nu är det ju faktiskt bara januari och forfarande minst två vintermånader kvar (även om det kan börja bli vårfin i mars i Skåne) och då är det ju bättre med vit snö än slask.

Ja, annars ville jag inget särskilt. Bara säga att jag bloggar från tåget. För att man kan det ;)

måndag 25 januari 2010

Man vet att bloggen blivit riktigt tråkig när ...

... den bli bortplockad från kompisars blogglistor. Om inte de orkar läsa, vem gör det då? ;)

söndag 24 januari 2010

Tulpansäsongen är igång!


Det tog bara tre år ...

... men nu har vi äntligen fått upp någonting på den stora tomma vita väggen ovanför soffan.



Vi har ju tidigare satsat på några lila detaljer till vårt grå/svart/vita. Dessa bilder tog vi i Sickla i somras. Vi fick hjälp av en kompis som jobbar på tryckeri att förstora upp dem på canvas. Sedan häftade vi upp dem på kilramar och hängde upp. Det var lite pilligt, men vi känner oss nöjda med resultatet.

fredag 22 januari 2010

Vårt nya liv

Nu har vi klarat av andra veckan som föräldrar till ett förskolebarn (ja, eller dagisbarn som det hette förr). Vår lilla tjej började inskolningen förra måndagen. Vi hade fått information om och planerat för en traditionell 14-dagarsinskolning, men veckan innan fick vi brev om den nya 3-dagarsmetoden. Tanken (som ju är god) är att man inte ska vänja barnet vid att bli lämnat, utan att vänja sig i lugn och ro vid den nya miljön och människorna,

Maken fick sköta det hela. Han följde med lilla T och var med henne på förskolan från 9-14 i tre dagar. På fjärde dagen var det dags att lämna henne för första gången (samma tider). Det lät inte alls kul på pappret tyckte jag, men det fungerade väldigt bra. Lilltjejen gillade förskolan och de andra barnen från början. Hon sov bra och verkade tycka att det var jättespännande att sova tillsammans med andra barn. Och matglad är hon - precis som hemma! Den första dagen hon blev lämnad såg hon visst lite snopen ut, men blev inte ledsen.

Redan efter en vecka fick hon vara hemma på första sjukdagen, men det var snabbt övergående och hon missade bara en dag.

Men det "riktiga" förskolelivet har egentligen inte börjat än, vi har fortfarande lite "smekmånad" då maken är hemma och vi kan hålla korta dagar.

Och jag, jag sitter mest på kontoret och funderar på hur min lilla älskling har det.

Men så precis när vi började ställa in oss på detta fick vi besked om att vi fått plats på den förskola vi egentligen vill ha från den 1 mars. Oj, vilken beslutsångest! Ska man byta eller inte ...

I morse var vi på den andra förskolan och hälsade på och helgen kommer väl ägnas åt att väga fördelar och nackdelar mot varandra.

Update: vi har bestämt oss - vi byter!

söndag 17 januari 2010

Dagens "jag råkade"

Råkade just klicka hem den här gamla godingen.
Det ska bli roligt att se den serien igen. Jag älsakde den när det gick på TV.

Och ja, syrran - klart du får låna!

Tulpanens dag

Jag kan inte begripa att jag som älskar tulpaner missade att det var tulpanens dag i fredags!
Det känns iofs lite tidigt med säsongsstart för tulpaner i januari, men jag tänker inte protestera. Årets första krispiga tulpanbukett står nu på vårt köksbord. Men de är inte så vackra att fotografera än - de måste få slå ut lite först. Istället visar jag denna fina bild från Tulpanguiden.


Hyllan är på plats


onsdag 13 januari 2010

lördag 9 januari 2010

Äntligen!

Vi har varit på jakt efter en skön läsfåtölj till "biblioteket" hur länge som helst. Men idag har vi till slut lyckats med konststycket att enas om en fåtölj (inte det lättaste!) och beställa den. Tyvärr det 7-8 veckors leveranstid, så det dröjer ju ett tag inan vi faktiskt har den här. Men ändå! Den heter Derby och ser ut som nedan, men vi har valt en mer brungrå klädsel.

Lästid ingår kanske inte i priset, men tänk så skönt vi kommer att sitta när vi väl har tid att läsa ;)




På andra försöket kom vi också hem med en hylla till köket (som nedan, men med 8 hyllor). Den första var sprucken är vi kom hem med den. Nu ska vi bara lyckas få upp den på vår stenhårda vägg. Men det kommer bli så fint och så får vi äntligen en plats att ha kokböckerna på i köket.



(bilder från Mio.se)

Vi laddar ...

... för lilla T:s förskolestart. På måndag är det dags.

Vi försöker få ordning på mat- och sovtider. Vi namnmärker alla kläder. Vi läser "Emmas dagis" och "Kråkes förskola". Och tipsböcker om inskolning. Vi pratar mycker med lilla T om hur roligt det ska bli att leka med alla barnen.

(Och försöker tyst intala oss själva att allt kommer att gå bra ...)

onsdag 6 januari 2010

Nära föräldrar

Boken Nära föräldrar av Jorun Modén ska man kanske läsa när man väntar barn eller precis blivit förälder. Det känns nästan som författaren uppmanar till ett val - är du nära förälder ellar inte? Men jag blev ändå intresserad av den efter att ha läst om den hos evasleva.

För vår del är det kanske för sent för många av valen - om vi hade velat göra dem - men det finns ju alltid några saker man kan ta till sig. Men jag tycker det är lite synd att det känns som att boken - trots att författaren hela tiden uppmanar föräldrarna att göra det som känns bäst för dem och barnet - ändå lägger en värdering i vad som är rätt och fel. Det är bättre att amma länge, det är bäst att samsova, det är bäst att bära sitt barn i sjal.
Boken uppmanar läsaren att inte "haka på" trender som inte känns rätt och även om rönen i boken inte är något nytt under solen (tvärtom betonar förfataren själv att det har fungerat så här i alla tider och att det fortfarande är det vanligaste i många kulturer), så är det ju ändå så att det är en slags trend just nu i det moderna Sverige att vara en nära förälder ellar vad man än vill kalla det för. Det är ju positivt - missförstå mig inte. Jag tycker det låter vansinnigt när min mamma berättade om hur hon vägde min storebror före och efter varje matning och att barnen bara fick äta var fjärde timme eller att äldre personer säger att det är bra att barnen får skrika lite så att de luftar lungorna.
Men allt med måtta. En bok att läsa och inspireras av och plocka ihop med de andra råd och det egna sunda förnuftet om hur man mår bra som förälder och hur man får sitt barn att må så bra som det bara är möjligt.

This Charming Man

Marian Keyes är väl själva urmodern till chick litt-genren och oftast har jag gillar böckerna för att hon skriver genren smart och alltid med en bitter ton och ett allvar i bakgrunden som gör att det inte blir sötsliskigt.

This Charming Man handlar om flera kvinnor med olika relation till en och samma man. Han är snygg, framgångsrik och en riktigt kvinnokarl, men bakom allt detta lurar (så klart) en mindre vacker sida. Kvinnorna bestämmer sig för att låta honom få veta att han lever.

Författaren turas om att låta de olika kvinnorna komma "till tals" och låter var och en ha en helt egen berättartil - det är ett ganska trevlig grepp. Och även om boken innehåller rätt så självklara ingredenser så är den inte helt förutsägbar.

Huset vid havet

Rosamund Pilcher är ingen favorit, men gratisböcker är svåra att stå emot och när kollegan rensade bokhyllan hemma plockade jag på mig ett par stycken. Huset vid havet är en liten tunn sak som gick snabbt att läsa. Huvudpersonen är en ung änka som återvänder till en plats där hon i sin ungdomförälskade sig i en man som hennes mamma inte ansåg lämplig.

Det krävs ju inte precis en doktorsexamen för att räkna ut vad som händer, men det är lite störande att det händer så snabbt - det känns som att författaren hoppar över flera led i berättelsen som läsaren skulle behöva för att kunna få lite känsla för kärlekshistorien.

Isbarnet

Isbarnet av Elisabeth McGregor är en bok som vill lite för mycket. Då blir inget särskilt bra.

Boken handlar om journalisten Jo Harper som får i uppdrag att skriva om marinekologen Doug Marshalls försvinnande. Doug Marshall befinner sig i Arktis för att följa spåren efter Franklinexpeditionen, där två skepp försvann spårlöst år 1847. Nu är även Doug Marshall försvunnen.

Handlingen växlar parallellt mellan nutid och dåtid och de mest intressanta delarna i boken är när vi får följa Franklinexpeditionens tragedier. Men författaren har också försökt klämma in, inte bara ett utan två försvinnande, en konflikt mellan far och son, en förbittrad ex-hustru, ett par olika kärlekshistorier, ett tragiskt dödsfall och en mycket ovanlig sjukdom. Dessutom vill hon gärna visa sina kunskaper genom att skriva in mycket historiska, vetenskapliga och medicinska fakta - på gränsen till uppslagsbok - som gör själva grundberättelsen svår att läsa.

Ett annat liv

Jag är märkligt fascinerad av Per Olov Enquist. Trots att jag egentligen inte vet så mycket om honom. Trots att hans böcker ofta är lite för tunga och snåriga för mig.

Hans självbiografi Ett annat liv tilldelades Augustpriset 2008. I recensionerna av boken fokuserade mycket på Enquists alkoholmissbruk, men det mesta i boken handlar om hans karriär med tillbakablickar på hans barndom - som sig bör i en självbiografi. Han skriver om sig själv i tredjeperson och det är kanske lite märkligt, men det fungerar ändå bra. Kanske också för att undvika alltför mycket "jag" i berättelsen.

Jag hade önskat lite mer om människan Enquist, men det kanske inte går att skilja från författaren Enquist.

Fladdermusmannen

Jag har länge varit sugen på att läsa något av den norske deckarförfattaren Jo Nesbö, men av någon anledning har det aldrig blivit av. Men till slut slog jag till på Fladdermusmannen som är hans debutroman och den första boken om polisen Harry Hole. Den har fått fler priser för bästa kriminalroman.

Harry Hole skickas till Sydney för att hjälpa den australiensiska polisen i utredningen av mordet på en ung norska, känd från tv. Snart förstår Harry och hans kollega, aboriginen Andrew Kensington, att de har att göra med en seriemördare. Harry får lära sig både om urbefolkningens fascinerande legender och om Sydneys undre värld.

Jag blev väl inte helt såld på Nesbö och är inte helt på det klara med vad som fått dessa böcker att få så många priser. Men det var tillräckigt spännande för att vilja läsa vidare och för att vilja ge författaren en chans till.

Babbeldrottningen

Meg Cabots Babbeldrottningen är en bagatell. Jag lånar bekrivningen från Bokus:

"Lizzie Nichols stora problem i livet är att hon aldrig kan hålla tyst! Hon har en osviklig förmåga att säga fel saker vid fel tidpunkt. Denna gång lyckas hon skrämma bort sin nye pojkvän som hon besöker i London. Resultatet blir att hon är fast i den engelska huvudstaden utan kille, utan bostad och utan pengar..."

Huvudpersonen ärganska dryg och tramsig. Historien rätt tunn och slutet tydligt för alla. Men det var väl inte superdåligt om man ser till genren. En stunds förströelse var det i alla fall.


söndag 3 januari 2010

Lilla T flyttar in

Dottern har vuxit ur sin bebisblogg så jag bestämde mig för att lägga ner den. Men helt utan blogginlägg blir hon inte - istället får hon gästspela på den här bloggen.

Bokslut 2009

Hos blogg_bohemen hittade jag denna BOK-slutslista:

Årets favoritförfattare: Joyce Carol Oates
Årets svenska deckarförfattare: Håkan Nesser
Årets utländska deckarförfattare: Jo Nesbö
Årets ungdomsbok: Twilight-serien av Stephanie Meyer
Årets tantbok: Huset vid havet av Rosamund Pilcher
Årets erotik: Prostmamselln av Margit Söderholm
Årets semesterbok: Igelkottens elegans av Muriel Barbery
Årets mest snabblästa: Inte ens det förflutna av Anna Jansson
Årets ljudbok: Bock i Örtagård av Fritiof Nilsson Piraten
Årets tragikomiska: This Charming Man av Marian Keyes
Årets feel-good: Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap av Mary Ann Shaffer
Årets bästa: Änglens lek av Carlos Ruiz Zafón
Årets första: Hon älskade av Helena Henchen
Årets positiva överraskning: Sarahs nyckel av Tatiana de Rosnay
Årets sämsta: Ju mer jag ser dig av Louise Boije af Gennäs
Årets sista: Huset vid havet av Rosamund Pilcher
Årets negativa överraskning: Tvillingsystrarna av Tessa de Loo

lördag 2 januari 2010

Summering av 2009

Hos Skolfröken hittade jag den här listan:


Årets happening
Kan inte komma på någon sådan där stor enskild händelse. Ja, det skulle kanske vara när dottern slutade amma ;)

Årets projekt
Att börja jobba igen efter föräldraledigheten

Årets låt
Trollmors vaggvisa

Årets resa
Hmmm ... vi har ju inte rest så mycket. Kanske skidresan till Åre. Eller flottfärden på Klarälven.

Årets hurra!
Vår lilla tjej som fyllde 1 år!

Årets person
Lilla T - i år igen :)

Årets slit
November och december.


Årets plagg
Jag är ju inte så moderiktig precis, men det var väl ingen förlust att missa haremsbyxorna den här gången heller.

Årets bästa bok
Änglens lek av Carlos Ruiz Zafón (tätt följd av Dödgrävaren dotter av Joyce Carol Oates)

Årets sämsta bok
Ju mer jag ser dig av Louise Boije af Gennäs

Årets köp
Min iPhone (och mina Blundstone-kängor)

Årets lycka
Lilla T. Hela tiden!

Årets chock
När maken ringde hem från skidsemestern och hade hjärnskakning och minnesförlust - innan jag visste om det skulle gå över!

Årets tv-stund
TV-stund, njaej ... jag vet inte ...

Årets förändring
Att börja jobba igen efter föräldraledigheten

Årets film
Jag har ju inte sett så många filmer i år, men Slumdog Millionaire var väldigt bra.

Önskningar inför 2010:
Att få resa!
Och att familjen får ett roligt år.

Nyårslöften inför 2010:
Inga

Bloggfunderingar

Sitter här och funderar lite på det här med bloggande. På sistone har jag inte kännt att jag hunnit med att blogga riktigt och det har blivit lite av ett dåligt samvete. Så vill man ju inte att det ska kännas - det ska ju vara kul att blogga. Men jag har försökt sköta tre bloggar på sistone - förutom denna även dotterns bebisblogg och sedan mitten av november en blogg för en kurs jag går på KTH.

Men precis till nyår bestämde jag mig för att avsluta bebisbloggen - faktum är ju att vår dotter inte är någon bebis längre. Iställer får lilla T gästspela på den här bloggen ibland. Kursbloggen är ju på begränsad tid och jag behöver bara göra ett inlägg i veckan (men det ska ju handla om något vettigt kursrealterat och det kan ju vara svårt nog att få till).

Böcker vill jag nog fortsätta att skriva om, men jag ska göra ett uppehåll med "show & tell" och jag funderar på hur jag ska göra med mina blommor. Vi får se vilken ambitionsnivå bloggandet landar på ...

Lite blompyssel

Jag har faktiskt hunnit blompyssla lite på sistone.

En "gå bort"-blomma till första glöggfikan på 1:a advent.


Amaryllis på ytterdörren.

Julblomma med ljus till svärföräldrarna.


Läslista 2009

Jag har ju ojat mig en del över att jag inte hinner läsa nuförtiden, men 60 böcker lyckades jag i alla fall skrapa ihop. Inte så många som jag brukar och inte så många som jag önskat, men ändå ...

Jag lägger dem så här i en lista, så att jag kan länka till den i vänsterkant precis som förra året. Så småningom kommer jag också att skriva lite om de sista böckerna jag läste 2009.

Och börja på en ny lista så klart!

-----------
Huset vid havet - Rosamund Pilcher
Nära föräldrar - Jorum Modén
This Charming Man - Marian Keyes
Isbarnet - Elizabeth McGregor
Fladdermusmannen - Jo Nesbö
Uppdrag: Skyddsängel - Arto Paasilinna
Is och vatten, vatten och is - MajGull Axelsson
Babbeldrottningen - Meg Cabot
Ett annat liv - Per Olov Enquist
Fallet G - Håkan Nesser
Den perfekte vännen - Jonas Karlsson
Carambole - Håkan Nesser
Sarahs nyckel - Tatiana de Rosnay
Fabrikör Liljeroos luftskepp - Arto Paasilinna
Tvillingsystrarna - Tessa de Loo
Berättelse om herr Roos - Håkan Nesser
Lycka till! Om balans i livet och andra floskler - Tinni Ernsjöö Rappe och Jennie Sjögren
Blindheten - José Saramago
Noveller för världens barn
Musselstranden - Marie Hermansson
Sonat till Miriam - Linda Olsson
The Sorrows of an American - Siri Hustvedt
Sommarsquash tokolosh! - Rachel Zadok
Blandat blod - Katarina Mazetti
Revolutionary Road - Richard Yates
Kvinnorna på 10:e våningen - Karin Alfredsson
My sister, My love - Joyce Carol Oates
Parsifal och stenen från himlen - Lindsay Clarke
Vila på gröna ängar - Anne B. Ragde
Inte ens det förflutna - Anna Jansson
Pigan i Arras - Stewe Claeson
Igelkottens elegans - Muriel Barbery
Ju mer jag ser dig - Louise Boije af Gennäs
Prostmamselln - Margit Söderholm
Syster min - Barbara Voors
Breaking Dawn - Stephanie Meyer
Eclipse - Stephanie Meyer
New Moon - Stephanie Meyer
Samtal med en ängel - Nick Hornby (red.)
Sommardöden - Mons Kallentoft
Änglens lek - Carlos Ruiz Zafón
Aldrig fucka upp - Jens Lapidus
Allt som återstår - Elin Boardy
Twilight - Stephanie Meyer
Stulet liv - Christina Schwarz
Berättelsen om Catarina - Olov Svedelid
Dödgrävaren dotter - Joyce Carol Oates
Innan jag dör - Jenny Downham
Welterviktsäktenskapet - John Irving
Djupa vatten - Barbara Nadel
Hennes mjukaste röst - Bengt Ohlsson
Alltid hos dig - Maria Ernestam
Flickorna från Riyadh - Rajaa Alsanea
Sista andetaget - Denise Mina
Skyline - Patricia Schonstein Pinnock
I de lugnaste vatten - Viveca Sten
Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap - Mary Ann Shaffer
Vägen - Cormac McCarthy
A Cure for all Disease - Reginald Hill
Hon älskade - Helena Henchen

Ett slags nyårslöfte

Jag har slutat att ge nyårslöften. Sådana om att börja träna och äta mindre godis brukar jag stupa på ganska snabbt - det är helt enklat mot min natur ;)
Och mer genomgripande löften om att förändra saker hos mig själv är för svårt och jag blir bara besviken när det inte lyckas.

Men igår när jag - för tusende gången - började på Herta Müllers "Hjärtdjur", bestämde jag mig för att inte längre lägga tid på att läsa böcker som jag inte tycker om. Det borde jag väl kanske bestämt mig för tidigare kan tyckas, men jag är sällsynt envis när det gäller läsning. Har jag börjat på en bok så kämpar jag mig igenom den även om jag får kämpa länge. Jag har alltid en känsla av att boken kan bli bra på sista sidan. Jag kan bara minnas en bok som jag gett upp och det är En armé av barn av Evan H Rhodes. Min mamma rekommenderade den när jag var i 14-årsåldern, men jag lyckades aldrig ta mig igenom den.

Men nu sedan jag fick barn har har alldeles för lite lästid för böcker som jag inte tycker om.

Så jag är ledsen Herta, men din bok engagerar mig inte, den är för svår för mig och jag gillar den helt enkelt inte alls!