onsdag 25 juli 2012

Sommar i Stockholm (med några tips)

Nästan varje år tar vi en liten tur till Stockholm för att hälsa på släkt och träffa vänner. Stockholm på sommaren är också fantastiskt vackert, det är ju inte någon hemlighet. Den här gången lyckades vi pricka in många av våra goda vänner och vi har tillbringar mysiga dagar med att umgås och prata. Vi har tittat på ett nytt hus och en ny bebis och blivit bjudna på mycket gott att äta.

Vi brukar bo hos makens syster i Sickla (Hammarby Sjöstad). Den här gången jobbade hon, men vi hann ändå träffas och prata lite på kvällarna.

Jag tror att jag har "tjatat" om Sickla här på bloggen förut, men det är verkligen ett trevligt ställe. Fint, vattennära och med massor av lekplatser. Gratisbåtar över till Söder och andra båtar till Djurgården och centrum. Gott om mat- och fikaställen och många söta små butiker (främst inredning) och bara ett stenkast från Nacka naturreservat (när man är på det humöret) och Sickla Köpkvarter och Dieselverkstaden (när man är på sådant humör).

Den här gången fick vi med hjälp av familjen N upptäcka den kanske godaste sushin jag har ätit. På Tezukuri på Hammarby kaj (nedanför Luma-huset) serveras sushin lätt halstrad med spännande tillbehör. Mycket, mycket gott!
Jag smet iväg från familjen en lugnt stund på ett café med en tidning. Det visade sig vara ett relativt nyöppnat ställe som drivs av nobelkonditorn Magnus Johansson och hans fru. Det är framförallt ett bageri för avhämtning, så själva caféet var pyttelitet och uppläggningen inte den snitsigaste, men oj, vilket gott bakverk med vit choklad och jordgubbar jag åt! Och allt - precis allt - från kakor till bröd och choklad såg verkligen mumsigt ut.

En kort båttur över kanalen och du hamnar på Söder. Det är väl knappast en stadsdel som behöver säljas in. Jättemysigt och med vackra vyer över staden.
Här åt vi också gott på Thaibåten - komplett med egen sandstrand till lilla T:s glädje.

En inte helt okänd sevärdhet på söder är Fotografiska. Det är verkligen väl värt ett besök, nästan oavsett vad de har för utställning.
Men så är vi ju också en barnfamilj och då ska man göra sådana saker som barnfamiljer gör. Förra året (tror jag) var vi på Skansen och våra barn känns lite för små för Gröna Lund. Alltså blev det Junibacken. Jag vet inte riktigt om jag ska tipsa eller avråda från det ;)

Ett tips är kanske i alla fall att inte gå dit vid lunchtid mitt i högsäsong. Vi fick köa ganska länge och lunchen som vi tänkt äta där inne blev en varmkorv i kön (men kompenserades med pannkakakor till mellanmål), men personalen var bra på att hålla humöret uppe och vi underhölls av en skrot-sambaorkester under väntetiden. Lilla T tyckte nog bäst om att få rykta och rida på "Lilla Gubben" och att leka i Alfons Åbergs hus. Teatern missade vi tyvärr för att det blev fullsatt och en del andra lekområden var lite för fullsmockade med barn för att vår skrutta skulle våga sig in. Lille N var däremot helt orädd. Sagotåget tyckte lilla T bitvis var lite läskigt (lille N sov sig igenom det) - kanske passar det bättre för lite större barn?  Men helhetsupplevelsen var ändå positiv. De har en fantastiskt fin bokhandel och presentshop som man inte behöver betala inträde för att besöka.


Tack snälla svägerskan för att vi fick bo hos dig och tack också till familjerna K, N och S för att vi fick komma och umgås med er och era fina ungar!


2 kommentarer:

 1. Junibacken har både Mirren och jag årskort till. Men man bör inte gå dit på sommaren, eller på helgerna. Antingen tidigt på morgonen, så fort de öppnar eller senare på eftermiddagen ett par timmar innan de stänger. Och framför allt inte under LOVEN...

  Men Stockholm har ju så fantastiska lekplatser, Mulle Mek i Solna t.ex. och någon ny på Söder som jag fortfarande inte besökt.

  Hammarby sjöstad verkar vara fantastiskt på alla sätt, farmför allt för barnen. Det är väl dock ett av de dyraste områdena man kan bo i i Stockholm.

  SvaraRadera
 2. Nej, för alla del, det verkar väl vara att ganska välmående område även om jag inte hat spå mycket koll på det "rätta" kvarteren i Stockholm.
  Mulle Meck-lekplatsen vill vi absolut besöka vid tillfälle.
  Kram!

  SvaraRadera