lördag 23 augusti 2008

Tips: hemgjord müsli

I Sydsvenskan häromdagen fanns en artikel om müsli. Fredrik Paulún uttalade sig om saken och konstaterade att det är en väldigt nyttig frukost, men den färdigblandade müslin i affärerna är väldigt dyr i förhållande till vad ingredienserna kostar. Han tipsade om hur man lätt och billigt gjorde sin egen müsli. Jag testade hans recept och det blev jättebra. De flesta ingredienser går dessutom att hitta som ekologiska alternativ. Så nu tipsar jag vidare:

Paulúns hemmagjorda müsli
Cirka 15 portioner

2 msk rapsolja
1/2 msk flytande honung
1 msk kanel
5 dl havregryn
5 dl rågflingor
1/2 dl krossade linfrön
1/2 dl sesamfrön
1/2 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
100 gram hasselnötter, grovt hackade
100 gram torkade äppelringar, grovt hackade
(1 vaniljstång, delad)

Blanda olja, honung och kanel. Lägg havregryn och rågflingor i en rymlig bunke och häll över oljan. Rör om väl och bred ut blandningen i en långpanna med bakplåtspapper i botten. Rosta i mitten av ugnen i 150 graders värme, cirka 20 minuter. Rör om några gånger under rostningen. Låt allt sedan kallna och blanda därefter ner övriga ingredienser och lägg müslin i en burk med tätt lock. Om du vill kan du lägga en delad vaniljstång i burken för att ge en fin vaniljarom.
Receptet är hämtat ur boken ”Paulúns GI-månad” (Fitnessförlaget).

1 kommentar:

  1. Intressant uttalande från honom då hans müsli är dyras av dem alla!! ;)

    SvaraRadera