torsdag 16 april 2009

Show and tell: Vårtecken

Ja, det blir ju inte alltid som man har tänkt sig. Det blev ingen promenad med kameran idag för att dokumentera vårtecken, så det blir mer "tell" än "show" för mig idag.

Jag vet inte hur det är norröver i landet eller för er som bor i något annat land, men här i Skåne är våren i full gång. Det går nästan lite för snabbt. Jag såg blommande maskrosor idag och för mig är de mer sommartecken än vårtecken ...

Ett av de starkaste minnena av våren jag har är när man som liten fick ta fram cykeln för första gången efter vintern. Händelsen föregicks med all säkerhet av en massa tjat tills föräldrarna gav med sig. Och så fick man också byta vinterjacka och vinterskor mot stickad tröja och träskor (!). Jag kan riktigt minnas hur det luktade sådana vårdagar och hur det knastrade i gruset på (den ännu osopade) gatan när man cyklade fram. Det här är ett vårminne som jag inte delar med min skånske make. I Skåneland har man cykeln framme året om.

Ett vårtecken som jag nuförtiden brukar spana efter med min make är årets första vitsippor. Vi brukar packa en picknick och ta en cykeltur till en närbelägen vitsippsskog när det börjar kännas som att det är dags. Förra året fuskade vi dock och tog bilen, men då var jag å andra sidan höggravid. I år kunde jag inte hålla mig tills maken hade en ledig dag utan på första bästa soliga dag med vitsippskänning tog jag med mig dottern ut i skogen. Och visst var de där. Inte i riktigt tjocka täcken ännu då, men efter den varma påsken är jag säker på att de fullkomligt exploderat av vitsippor.



Ett typiskt lundensiskt vårtecken är "Siste april" - (eller Valborg, som man säger på andra platser i landet) och 1 maj-firandet som snart går av stapeln. Då spanas det extra ivrigt efter tecken på att magnolian ska slå ut. Det ska helst ske lagom tills Lunds Studentsångare ska stå på universitetshusets trappa för att sjunga i våren och bli filmade av SVT. Då måste det finnas vackra magnoliaknoppar att zooma in (tillsammans med pussande par i studentmössor och söta små barn med ballonger). Jag hade hoppats på att hinna kolla in magnolialäget idag, men så blev det inte. Istället visar jag en bild som jag tog förra våren.



Jag tror dock att de ligger bra till - det kan till och med vara risk för att de hinner blomma över om det blir varmare.

Nu ska det bli spännande att titta in hos er andra fredagsbloggare och se hur ni har det med vårtecken.

Glad fredag!

Flera fredagsbloggare finns här (säg till om jag glömt någon): Nilla, Simone, Desiree, Annika, Anne, Petra, Millan, Anki, Marianne, Victoria, Cecilia, Leopardia, Strandmamman, Jemaya, MiaD, Lena, Erica, Marie, Saltistjejen, Lia, Marina, Jennie, Anna, Maisoui, Ingabritt, Emma, Kristallena, Victoria, Christel, Moster Mjölgumpa, Musikanta, Norrsken och Stjärnfall, Taina, Sparkling, Marskatten, Sara, Lisa, Bollebygdsbo, Birgitta, iamannika

Är det någon mer som vill hoppa på Show & Tell, så är det bara att lämna en kommentar, så länkar jag till dig!

Och är det någon som känner sig sugen på att ta över Show & Tell i maj - hör av dig!

Nästa vecka är temat: övergivet

27 kommentarer:

  1. Jättehärliga bilder!
    Här uppe har vi fortfarande en massa snö kvar, så några vårblommor har jag inte sett skymten av, tyvärr...
    Jag är lite avundsjuk på er i södra Sverige som har riktig vår redan nu :)

    Det där med att ta fram cykeln på våren när man var liten känner jag igen :) Vi brukade få plocka fram våra cyklar någon gång i slutet av april - början på maj, beroende på hur höga plogkanter det var längst vägarna.

    Hoppas du får en bra helg!

    SvaraRadera
  2. Härligt! Just det, barnen vill ju cykla hela tiden och 5-åringen håller på att lära sig... Han hittade en liten maskros igår förresten. Vilket fint inlägg du har gjort! Ha en skön helg.

    SvaraRadera
  3. För mig som tillhör en tidigare generation än du, var trekvartsstrumporna (som man sa då) det allra första vårtecknet. Som man frös! Jag var ju liten på den tiden när de stackars flickorna inte hade långbyxor utan kjol...

    Kanske därför jag nästan aldrig använder det plagget numera.

    Magnoliorna har även här i Östergötland visat tecken på att vilja slå ut. Jag älskar dessa blommor!

    Jättefina bilder du har tagit!
    Kram/M

    SvaraRadera
  4. Jag ka ta över Show and Tell i maj om ingen annan har hört av sig.
    Kram Musikanta

    SvaraRadera
  5. Hav av vitsippor, åh så vackert. Det är verkligen vårtecken. Jag delar förresten dina barndomsminnen, kommer ihåg känslan att få använda vårjackan för första gången. De där dagarna då det luktade vår och man började cykla igen. Men som du säger, såna där vårminnen kan ju varieria så oerhört beroende på var man bott/bor och vad man liksom ser som normen. Hoppas du får en trevlig vårhelg!

    SvaraRadera
  6. Erica - tack! Oj, är det fofarande så mycker snö hos er. Men då har ni ju alla härliga vårtecken att se fram emot.

    Nilla - tack! Hoppas din 5-åring lär sig cyla utan allför många vurpor och skrapade knän.

    Musikanta - tack!
    Fniss - nä, jag förstår nästan att du inte är så förtjust i kjol då.
    Ja, magnolian är väl en vacker blomma! Härligt att de är på gång även hos er.
    Ingen annan har anmält intresse att ta över så det får du gärna göra. Jag har en lisa på gamla teman som jag kan mejla dig. Kram!

    Trevlig helg på er alla tre!

    SvaraRadera
  7. Den känslan kommer jag ihåg när man fick ta fram cykeln, underbart. Och det var sommar när man fick nya träskor. Trevlig helg!

    SvaraRadera
  8. Anne - ja, visst är den där vårdoften härlig!

    Mia - och nu är det ju superinne med träskor igen :)

    Trevlig helg ni båda!

    SvaraRadera
  9. Jag har också samma minne av att ta ut cykeln efter en lång vinter. Det var ju mer snö då och det var ju först i mars eller nåt när asfalten kom fram. Då luktade det speciellt, både våt/varm asfalt och "nyknoppning". Då fick man sätta på sig (de fodrade) jeansen istället för termobyxorna :)

    SvaraRadera
  10. Här är det ännu bara början på våren - vi har allt det skojiga framför oss :), men vitsippor och magnolior får vi vänta förgäves på :(. Istället har vi de små "skogsstjärnorna" - inte säker på vad de heter, som växer på försommaren. Svårt förresten att veta var gränsen går - vår, försommar, sommar...träskor var ju intresssant att höra att hörde till! Njut av våren och veckoslutet!

    SvaraRadera
  11. Jag med! jag delar dina vårminnen från barndomen. CYKELN!!! Å vad det var roligt!! Ljusa vårkvällar och grus på gator och parkvägar...Sen när man fick börja ha träskor...O MY!! DET var också ett vårtecken!
    Vitsippor är underbara!! Saknar dom så här!!
    HA en fin helg!!!
    Kram!!

    SvaraRadera
  12. Jag minns också det där med att byta till vårjacka och tunna skor och hur det knastrade i gruset...Annars är ju valborgsfirandet ett trevligt vårtecken - även om jag tycker att man för det mesta höll på att frysa ihjäl i de nya vårkläderna. Här i Grekland är det ungefär som i Skåne, vissa växter är snart överblommade och sommaren står för dörren.

    SvaraRadera
  13. Jag är så ledsen för att jag inte skrivit på dina underbara teman. Just nu är Minstingen sjuk så det har inte blivit några foton och ingen inspiration heller. Bara en massa frustration. Saknar dessa vitsippehav. Här finns inga vitsippor. Och tussilagon! Mina största vårtecken.
    Ha en fin helg!
    Kramen

    SvaraRadera
  14. Glad fredag till dig också önskar jag med mycket vår och sol också förhoppningsvis. Fina bilder. Jag älskar både tulpaner och vitsippor. Just stora ängar med vitsippor är såå vackert och något jag saknar mycket.

    SvaraRadera
  15. Anna - mmmm ja, den där doften ...

    Jemaýa - ja, då har ni ju allt det härliga framför er.

    Annika - eller hur? :) Härliga minnen!

    Grekland nu - ja, valborg är väl mysigt. Men du har rätt - man fryser oftast som sjutton!

    Taina - ingen fara! Fokuset måste så klart vara på din lilla. Hoppas minstingen kryar på sig snart och inspirationen återvänder så småningom. Kram!

    Desiree - ja, det är så härligt med de stora haven av vitsippor!

    En riktigt trevlig helg till er alla!

    SvaraRadera
  16. Maila gärna dina gamla förslag till teman - jag har redan tänkt ut några stycken men det är alltid bra med lite annan inspiration...

    Min mailadress är
    ikanta@telia.com/
    En riktigt skön helg önskar jag dig!

    SvaraRadera
  17. Häääärligt! Här finns mängder av gulsippor (om det nu heter så..? :) och det är i alla fall nästan lika vackert! Tack för bra tema, intressant med nästa.. får börja fundera på det! :) Kram!

    SvaraRadera
  18. Fina vårtecken du skriver om!
    Jag minns också hur roligt det var när man äntligen fick ta fram cykeln igen, pappa pumpade däcken och sedan kunde man susa runt med kompisarna i vårsolen.

    Ha en fin helg!

    SvaraRadera
  19. Har en liten undran - hur gör jag för att länka efter inlägget till alla er andra som skriver om temat?? Måste jag skriva in varenda adress separat eller kan jag kopiera adresserna i klump? Har försökt på olika sätt men det går inte...Hur GÖR man??

    SvaraRadera
  20. Visst är just cykling och första gången på året man tar fram cykeln ett otroligt härligt vårtecken! DET saknar jag nu. Varje vår likadant! För här har vi inga cyklar. Skulle inte våga cykla här ändå p g a den häftiga trafiken. Men jag saknar verkligen cyklandet!!!!
    Härliga bilder!
    kram

    SvaraRadera
  21. Saltistjejen - tack! Nä, i NY skulle jag nog inte eller våga cykla! Kram!

    SvaraRadera
  22. Grekland nu - jag kunde kopiera hela listan från Ericas blogg rakt av och då fungerade länkarna också. Annars måste man nog tyvärr lägga in dem en och en.

    SvaraRadera
  23. Hm, jag försöker komma ihåg om jag också har ett minne av att ta ut cykeln men det kanske är som du säger, att i Skåne har man cykeln alltid framme ;-) Ha ha, och inte var tofflor (träskor) egentligen några bra cykelskor men det var ju det man hade på sig!
    Cyklar ni till Dalby Söderskog? Det är ju faktiskt inte så långt men Dalbyvägen är ju inte så kul att cykla - rak och blåsig...
    Siste April, ja, oj vilka härliga minnen jag har till det firandet! Skulle vara kul att se Studentsångarna igen (Stadsparken är jag nog för gammal för, hi hi) - får försöka planera in 30/4-1/5-Skånebesök i framtiden!

    SvaraRadera
  24. Fina bilder! Visst är det ett speciellt minne när man kunde ta fram cykeln och ta vårens första tur. Här där jag bor nu för tiden har man också cykel framme året om och kämpar i alla väder. Visst är det härligt med alla vackra blommor och magnolian är helt underbar.

    Ha en bra vecka.

    SvaraRadera
  25. Petchie - jo, vi brukar cykla, men inte i år eftersom vi inte har skaffat någon barncykelsadel till lilltjejen än.

    Norrsken och stjärnfall - Tack. En bra vecka til dig också!

    SvaraRadera
  26. Hej
    Jag har läst era fredagsteman ett tag. Är väldigt ny som bloggare men vill gärna vara med.

    SvaraRadera
  27. Curieux - du är så välkommen!
    Jag har preics lagt ut veckans tema och lagt upp dig bland fredagsbloggarna.

    SvaraRadera