tisdag 18 maj 2010

Pennsylvania Dutch Country




När man är i Philadelphia bör man passa på att ge sig ut på landet lite. I Pennsylvania Dutch Country finns en stor Amish-befolkning och det var vi så klart nyfikna på. Nu är det ju inte så precis att man åker till en gård, hoppar ur bilen och säger "Hej! Får vi hälsa på!". Istället åkte vi till "The Amish Experience" i Intercourse (ja, orten heter så!) där vi kunde se en film om Amish-kulturen och åka i en traditionell hästvagn och lilla T fick klappa hästarna.


De som körde vagnarna och guidade var inte Amish, men vår kusk hade förädrar som båda var uppfrostrade Amish, men som hade valt att inte döpas. Han kunde därför mycket om kulturen och traditionerna och berättade mycket intressant. Under tiden vi åkte blev vi omkörda både av andra hästvagnar och av sportbilar. De förstnämna var Amish-folk på väg hem från kyrkan och de gillade att åka snabbt med sina kärror. De andra var Amish-ungdomar som hade sin "rumspringa" - den tid innan de döps då de får prova på livet utanför församlingen. Under den tiden var det många som passade på att skaffa snabba och snygga bilar. Men runt 95% av alla valde ändå att lämna alla moderniteter och låta sig döpas. Han berättade också att när ungdomarna byter in bilen mor höstkärran så fanns det särskilda "friarkärror" med "cab" för att de ska synas och för att det inte ska kunna hända något otillåtet som killarna (såklart!) kör runt i och att de gärna "pimpade" sina kärror :)

Här fanns också en resturang som serverade traditionell mat. Vi fick sitta tillsammans med andra gäster och alla åt samma meny och skickade runt fat och kastruller som om man hade ätit med familjen. Vi hamnade bredvid ett trevligt amerikansk par som båda var militärer och hade bott på Amerikanska baser i Tyskand i många år. Lite ovant för oss reserverade svenskar med ett så familjärt sätt att äta söndagsmiddag på resturang, men trevligt!

I en butik såldes t.ex. sylt som tillverkats på Amish-gårdarna, hantverk och souvenirer. Lilla T fick en ny solhatt och vi handlade också lite "appel butter" och jag hittade bilder på vackra lapptäcken åt min lilla mamma.


På vägen tillbaka stannade vi till på Landis Valley Museum utanför Lancaster som är ett friluftsmuseum som inspirerats av Skansen. Där fick lilla T klappa och mata fler hästar. Inne i Lancaster promenerade vi runt en stund och testade sedan en variant på Philadelphia cheese steak.
Väl hemma hos värdfamiljen igen bjöds det på mumsig fisksoppa och det smakade gott i det lite gråkalla vädret. Till efterrätt fick vi fin musikunderhållning av duktiga Klara.

6 kommentarer:

  1. Spännande att läsa om dina upplevelser. Jag förstår om det kändes underligt att begå en sådan informell lunch på restaurang.

    Du måste ta lägga ut bilderna på lapptäcken till din mamma - jag är vädligt förtjust i sådana. Amerikanarna är duktiga på sådant "patch-work"...
    Kram/M

    SvaraRadera
  2. Oj, det skulle jag ha tänkt på innan jag stoppade dem i posten. Du skymtar dem där under appel butter-burken ...

    SvaraRadera
  3. Visst är det fascinerande med Amishfolket! Vi var ju också där ute när vi besökte Philly för ett par år sedan. men vi var där en söndag och då hade de ju sin vilodag så vi tog inga turer men jag tyckte det var kul att se hur de bor och lever. Som att tas tillbaks till 1800-talet eller så. Vi köpte ett litet träpussel till E i en sådan affär.
    Kramar!

    SvaraRadera
  4. Så spännande! Dit hade jag velat följa med :-)
    Ser ut som lilla T fått en väldigt söt mössa :-)

    SvaraRadera
  5. Amish-folket är verkligen så intressant! I Dover där min aupairfamilj bor och jag har varit en massa finns det också ett stort Amish-samhälle fast inte lika stort som det i Pennsylvania. Men det är häftigt ändå hur de och vi lever sida vid sida. Detsom är tragiskt är att de 5% som väljer att lämna inte får ha någon kontakt med sitt gamla liv så att säga.

    SvaraRadera
  6. Det är inte så illa längre. Om de väljer att inte döpa sig kan de ha kontakt med sin familj. Om man däremot döper sig och sedan bryter mot någon regel kan man bli uteslutenen utan att få ha kontakt med familjen.
    Men det skiljer sig lite mellan olika församlingar hur stränga de är.

    SvaraRadera