fredag 28 augusti 2009

Blandat blod

Blandat blod av Katarina Mazetti är första delen av romanserien Släkten. Det är en ny serie från Historiska Media som kommer att följa flera generationer av en fiktiv släkt i Sverige och på så sätt berättas samtidigt Sveriges historia, från vikingatid fram till nutid.

Den första boken utspelas under sent 900-tal. En kall vinternatt försvinner Alfdis från gården på Möckelön i Blekinge och lämnar sin man Säbjörn och sina två små söner Svarte och Kåre utan förklarning. Hennes make och hennes syster, völvan Arnlög, söker efter henne i många år. Säbjörn blir tungsint och lättretlig, och när också hans yngste son Kåre försvinner tror han att det vilar en förbannelse över gården.

Säbjörns äldste son Svarte blir handelsman och reser till Kiev i rusernas rike. Där träffar han sidenhandlardottern Milka som, tillsammans med sin bror och två slavinnor, tvingas fly med Svarte norrut när Kiev belägras. Kåre har också återvänt hem och plågas av mardrömmar om hemska upplevelser som han vägrar att berätta om. När bröderna möts igen uppstår en fejd som varar tills gåtan med Alfdis försvinnande får sin lösning. En ny släkt bildas när den enkla båtbyggarsläkten från Blekinge och den kultiverade sidenhandlarsläkten från Kiev möts.

Mazetti berättar på ett trovärdigt sätt om vikingatidens människor. Hon använder stildrag från den isländska sagan, t.ex. omskrivningar som Säbjörn hette en man …”, som ger känslan av att den här historien berättats muntligt i långa tider. Berättelsen är lättillgänglig och spännande. Jag ser fram emot fler dela i serien. Det blir intressant att se hur det utvecklas då det är olika författare som ska skriva de olika böckerna.

2 kommentarer:

  1. Den serien verkar spännande. Den ovan väntar jag nog med, jag behöver lättläst litteratur just nu :)

    SvaraRadera
  2. Ja, den här var lättläst och passar nog bra som amningsläsning :)

    SvaraRadera