fredag 31 juli 2009

Pigan i Arras

Min läsning under flottfärden blev lite otippat Pigan i Arras av Stewe Claeson (som jag fick i min sommarpåse). Jag hade visst läst alla lämpliga flott-böcker tidigare.

Den här har absolut inget med vatten att göra, utan handlar om den heliga Birgitta - ja, eller rättare sagt om hennes man Ulf Birgersson - och återresan från en pilgrimsfärd. Ulf längtar hem till barnen och vill prata med sin fru om dem och om deras gemensamma liv, men Birgitta är uppfylld av religiösa grubblerier och svår att nå.

Jag tycker verkligen om historiska romaner och speciellt av den typen när man får känslan av av det här kunde personen ha tänkt, sagt eller gjort. Men den här boken stör mig lite. Eller i alla fall de avsnitt av boken där berättaren går in och gör sin egen ananlys av huvudpersonerna, som om han var där tillsammans med dem. Berättargreppet håller inte riktigt tycker jag och blir mest ett störande moment. Bäst är de avsnitt där boken får bära sig själv genom Ulfs ögon.

4 kommentarer:

 1. Köpte den här boken för något år sedan och såg verkligen fram emot att läsa den, men inte heller jag gillade berättargreppet (och knappt handlingen heller) så den blev aldrig utläst. Jag har sett den i en del rea-korgar sedan dess, så jag tror att fler delar vår uppfattning ...

  SvaraRadera
 2. Ja, det känns som att jag hade kunnat vara utan den faktiskt.

  SvaraRadera
 3. Tycker att boken verkar spännande, en lite annan vinkel på heliga Birgitta :)

  SvaraRadera
 4. Ja, det lät jättespännande, men utförandet föll tyvärr inte mig i smaken.

  SvaraRadera