lördag 26 juni 2010

Saftig kokoskaka

Inspirerad av Evasleva (som i sin tur inspirerats av ICA Buffé) bakade jag denna kaka till midsommarfikat.

Du behöver:
1 ask ricottaost (250 g)
100 g smör
4 ägg
3 dl socker
2 1/2 dl färskpressad apelsinjuice
rivet skal av 1 apelsin
3 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
4 dl kokos
smör och
kokos till formen
florsocker att pudra med

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°C. Smält smöret. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt ricotta, smält smör, apelsinjuice och skal.
2. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kokos. Rör ner i äggvispet.
3. Smörj en sockerkaksform som rymmer ca 2 liter och ströa den med kokos. Häll i smeten.
4. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Låt kakan svalna innan den stjälps upp. Pudra över florsocker strax före servering. [bild och recept från ICA. se]

Den blir tung, saftig och väldigt god. Jag gillar inte kakor med apelsin så mycket så jag bytte apelsinjuicen och apelsinskalet mot citronskal och en knapp deciliter pressad citron + 1,5 dl mjölk istället och det fungerade fint. En bonus är att den nästan är ännu godare dagen efter.

Nu bakar jag vidare till lilla T:s födelsedag - tårtbotten och minimuffins ska det bli.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar