fredag 18 juni 2010

Skryt

På lilla T:s "utvecklingssamtal" på förskolan tidigare i vår fick vi höra att hon låg långt framme i språket för sin ålder. Trots att man inte ska jämföra barn och trots att vi vet att det inte spelar någon roll, så blev vi ju så klart väldigt stolta.

Nu tycker vi att språkutveckligen har tagit väldig fart. Lilla T pratar hela tiden och sedan en tid tillbaka säger hon ganska ofta långa meningar. Häromdagen sa hon "du fick en köttbulle av mig" och idag vid frukostbordet sa hon "den är för stor för mig".

Jag blev nyfiken och googlade lite på 2-åringars språk:

1–2 år
Här börjar man med ett till två ord som senare utvecklas till ca 20 ord och vid närmare två års ålder börjar man prata i enkla satser då man kan kombinera ett par ord. Ett barn börjar använda sitt språk med gester, ”icke språkljud”, mimik och kroppsljud. I ettordsstadiet börjar barn använda samma ord för olika företeelser. Barn blir alltmer medvetna och avsiktliga i sin kommunikation ju äldre de blir och börjar vid ca två års ålder kombinera ord till enkla fraser.
2–3 år
I denna ålder kommer barnet in i en väldigt aktiv språkperiod. Runt 2 och 2½ års ålder börjar barnet att använda tre till fyra ord tillsammans och bildar då små meningar. Vid denna ålder har barnets ordförråd ökat till ca 200-300 ord. Vid denna ålder används mest verb och substantiv i språket, barnet benämner även sig själv med sitt namn och inte pronomen, t.ex. Lisa gå ut. Den börjar även använda frågan ”Vad är det?” och börjar förstå att föremål har namn.

(Wikipedia)

Nu finns det ju säkert andra mer pålitliga källor, men det bryr sig den stolta modern inte om ;)

4 kommentarer:

  1. Vad duktig hon är! Kanske kan det spela roll att hon har en språkbegåvad mamma och en smart pappa att brås på?!

    SvaraRadera
  2. Klart att du ska vara stolt :)
    Jag träffade en tjej på öppna förskolan som var ungefär lika gammal som Lovis. HOn pratade massor och härmade två-tre ordsmeningar. Lovis säger typ bara pappa och mammama. Vi är stolta över att hon verkar ganska tidig motoriskt istället ;)

    Tack för alla kommentarer hos mig. Det där med jobb är knepigt. PÅ nmånga sätt ser jag faktiskt fram emot att jobba. Alla de anledningar du skrev och att få längta efter Lovis och få komma hem och vara efterlängtad :)

    SvaraRadera
  3. Kikar in som hastigast och säger Hej :)
    Återkommer snart igen för att se vad som kan passa i en grön påse.
    Hälsningar Din Hemliga Bokvän.

    SvaraRadera
  4. Vad roligt!! Det där med språkutveckling verkar vara så olika men det känns som om det är ett strot "spann" som ändå är normalt så att säga. E pratar mycket men mest engelska. Vi pratar ju svenska här hemma och hon ser svenska filmer och vi läser svenska böcker så hon förstår ändå båda språken vilket känns bra. Men helst pratar hon engelska även om hon blandar rätt friskt också...
    Tycker den här perioden är oerhört skoj nu när de börjar prata så man verkligen förstår dem!
    Kram!!

    SvaraRadera