onsdag 23 september 2009

The Sorrows of an American

Åh, vilken vacker bok det här var!

Jag älskade Siri Hustvedts The Sorrows of an American (Sorgesång i svensk översättning) från första ordet. Det är något med stämningen i boken som höll mig fast och drev läsningen vidare, trots att tempot är väldigt lugnt. Det finns väldigt många karaktärer i den här boken och inte alla har något med huvudhandlingen att göra, men de fyller alla en funktion i boken och det blir aldrig ointressant eller jobbigt att hålla reda på dem.

Huvudpersonerna är syskonen Erik och Inga Davidsen. När deras norskfödde far går bort, hittar de ett brev från en okänd kvinna adresserat till fadern och de förstår att de aldrig helt lärt känna sin far. Erik som arbetar som psykoanalytiker, börjar gå igenom och läsa sin fars efterlämnade papper – dagböcker, kärleksbrev, brev med skildringar från andra världskriget - i hopp om att förstå fadern, hans handlingar och val. Samtidigt bli han förälskad i den kvinna som hyr en lägenhet av honom i samma hus. Hon släpper honom inte så nära, men hennes dotter blir omedelbart vän med honom. Och han blir involverad i deras lilla familj på gott och ont när det visar sig att någon förföljer kvinnan och hennes dotter.

Inga har just blivit änka efter en känd författare och nu söks hon upp av en journalist som rotar i makens förflutna och hotar med att avslöja hemligheter om familjen.

Boken kretsar kring familjeband av olika slag och det förflutna är alltid närvarande.

Jag sträckläste och önskade samtidigt att boken inte skulle ta slut. Jag gillade speciellt persongalleriet – inte minst Eriks patienter med sina berättelser och Eriks excentriske vän som är djupt förälskad i Inga. De härliga miljöbeskrivningarna av Brooklyn är också ett plus.

Och stämningen! Den som jag inte riktigt kan beskriva.

Läs!

3 kommentarer:

 1. Å den vill jag läsa!!!
  har läst om ngn annan bok av samma författare 8tror det var samma författare) som också verkade bra. Ska nog kola upp denna Siri lite.
  Tack för tipset!!
  kram!

  SvaraRadera
 2. Ja, hon har skrivit en till som heter "Vad jag älskade" (What I loved) som också var mycket bra!

  SvaraRadera
 3. Å nu när jag läser ditt inlägg igen om boken så HAR jag läst just "Vad jag älskade" och tyckte väldigt mycket om den. Nu ska jag se om Sorgesång finns som ebok för då kanske jag kan låna den och läsa på min Nook? :-)

  SvaraRadera