söndag 19 juni 2011

Projekt: blöjfritt

Vi har försökt lite smått att pott-träna lilla T sedan i höstas. Ibland är hon jätteintresserad och tycker det är kul att gå på toa och vill hellre sitta på den vanliga än på pottan. Ibland vill hon inte ens skiljas från blöjan fast den är så tung att den hänger nere i knävecken. En kasse med arvekläder innehöll flera par trosor och då var det lite spännande igen. Men sedan lille N kom har vi inte orkat hålla på med detta också.

Men när vi åkte till Öland packade vi en massa trosor och extrakläder. Där fanns ju stora kusin S, som vi hoppades skulle fungera som inspiration. Det fungerade faktiskt väldigt bra. När vi var i stugan eller vid husvagnen fanns det ju alltid en toalett nära. Det var dessutom extra spännande att använda mormor och morfars husvagns-toa. Lilla T ville ju gör allt som kusin S gjorde så det var lätt att få henne att gå på toa när hon såg att S gick på toa (och lättare för oss att komma ihåg att påminna henne). När vi gjorde utflykter var det ju svårare att komma ihåg att påminna henne och hon hade inte heller riktigt tid även om vi gick på toa, så då hände det fler olyckor. Men vi tyckte att det hela gick väldigt bra. Fint väder och sommarkläder underlättade ju också.

På förskolan uppmuntrar de barnen att gå på toa, men de trodde inte att lilla T var redo för blöjfritt där ännu. Istället satsar vi på blöjfritt här hemma och träning i sommar. Målet är blöjfritt (på dagtid) efter sommaren när lilla T ska flytta till "storbarnsavdelningen" på förskolan. Lilla T är med på noterna. Idag gjorde hon en "deal" med oss att hon ska få välja en present på leksaksaffären när hon inte längre behöver blöja på dagen.

(Men man kan ju inte köpa bilen.)

6 kommentarer:

  1. Wow! här går det verklinge fram och tillbaka med potträningen. Vissa perioder är E intresserad och säger till ofta när hon måste kissa. Andra perioder vill hon verkligen inte sitta på pottan utan totalvägrar. Helst vill hon inte ens byta blöja heller sådana perioder. Hon säger bara att hon minsann inte har kissat eller är kissnödig. Vi stressar inte men å vad det kommer bli skönt den dag man slipper blöjorna!

    SvaraRadera
  2. Så duktig hon är!
    Synd bara att personalen på förskolan inte är med. De borde vara med att uppmuntra henne!

    SvaraRadera
  3. När Mirren hade varit gravid med nummer tre några månader tog hon en dag 3,5-åringen och satte honom i sitt knä. "Du förstår", sa hon, "när du får en lillasyster orkar jag inte ha tre barn som jag måste byta blöjor på. Det vore bra om du kunde gå på toa själv som vi."

    Han tog av sig blöjan direkt och har sen dess varken använt blöja på dagen eller natten. Fantastiskt!
    Numera måste det nog finnas en motivation eftersom blöjorna varken är kalla eller våta som förr...
    Nappen är det värre med.
    Kramar från Ingrid

    SvaraRadera
  4. Saltis - vi får se hur det går ;)

    Emma - ja, men de har nog rätt i att hon inte riktigt "har tid" när hon är på dagis. Vi får öva lite till hemma.

    Musikanta - duktig kille!
    Nappen får nog vänta här också ;)
    Kram!

    SvaraRadera
  5. Det kommer nog lyckas över sommaren!

    SvaraRadera