måndag 24 oktober 2011

Pysslig helg

Lilla T har lärt sig hantera datorn bra och tycker om att sitta med Bolibompawebben. Där kan hon titta på barnfilm och spela spel. I torsdags kväll upptäckte hon Pysselverkstaden där programledarna visar allehanda pyssel. Lilltjejen blev väldigt pysselsugen men då var det precis läggdags, så vi kom överens om att pyssla efter dagis på fredagen.

Nästa morgon skuttade hon upp ur sängen och ville kolla på pysselklippen igen och kolla så att vi säkert hade sakerna hemma. Det som hägrade mest var ett tandborstpyssel.

Till det behövde vi en helt vanlig tandborste. Vi hade fått den här väldigt trista vita av tandläkaren - den blev perfekt! (trycket med "Region Skåne" gick bort med nagellacksborttagningsmedel).



Sedan behövdes det paljetter, glitter och nagellack. För att vara en person som nästan aldrig målar naglarna, hade jag ett oväntat stort förråd av lack (eller kanske just därför) och nu kom det till nytta. Lilla T var mycket intresserad av de fina flaskorna (bordet var väl inplastat om någon sitter och funderar på det).

Lacket (helst genomskinligt) fungerade som klister. Vi duttade ut lack och fäste paljetter i det. Sedan hade vi på mer lack och strödde ut glitter på de partierna (knacka lätt med tandborsten i bordet så att överkottet ramlar av). Sedan fick tandborsten torka innan vi tog på lack över hela igen så att paljetter och glitter fixerades. Sedan fick den torka igen. Färdigt!

Och ja, det blir glitter precis överallt!

Vi hade förberett ett äppelpyssel också, men lilla T bröt ihop lite när hon inte fick äta äpplena (vi skulle precis äta kvällsmat), så vi struntade i det pysslet.

Efter kvällsbadet fick maken klippa lilltjejen hår och det är ju nog så pyssligt det också.

I lördags var det dags för ett annat slags pyssel - "arbetslördag" på lilla T:s förskola. Förra året gjorde vi i ordning trädgården och gården, men i år var det inomhus det skulle fixas mest. Jag fick fålla gardiner, andra lagade utklädningskläder och klädde om dynor i soffan. Lilla T och hennes kompisar lekte fint där bland alla saxar och knappnålar ;)
Maken bättrade på färgen i en slags bokstavshage på gården och kunde ha lille N i vagnen där ute. Det är ändå rätt trevligt, även om det tar en halv lördag. Att prata lite med de andra föräldrarna, äta en varmkorv, fixa lite efter förmånga.

Lilla T var lite ledsen för att hon inte fick hjälpa till att måla på dagis, så när vi kom hem åkte plastduken fram igen och vi målade med "riktiga färger" på tub (till skillnad från vattenfärg alltså).

Vädret var fortfarnade fint på seneftermiddagen, så vi tog en promenad till affären. Lilla T cyklade på sin balanscykel. På vägen hem, bara ett stenkast från vårt hus, hade hon otur när hon körde över en kant och ramlade och slog i munnen. Som tur var klarade sig tänderna, men det blev en rejäl fläskläpp och skrapsår att pyssla om. Stackars liten! (Men idag cyklade hon till förskolan som vanligt, så hon blev inte avskräckt.)

Efter allt detta blev det en lugn kväll. Lilla T "pärlade" pärlplattor med sin pappa och sedan kollade vi på Trassel (för jag vet inte vilken gång i ordningen).

Ja, och så söndagen då - den ägnade jag ju nästan helt åt mitt syprojekt som jag hoppas på att kunna göra färdigt ikväll.

5 kommentarer:

  1. Är det en kooperativ förskola? Ni verkar ha haft det trevligt trots allt jobb. Roligt för barnen att ha föräldrarna med för en gångs skull naturligtvis!
    Kram från Ingrid

    SvaraRadera
  2. Vad roligt att hon gillar pyssel så mycket!! här är det mest Legobygge som gäller just nu.... Fast de pysslar i och för sig rätt mycket på dagis.
    Jag tycker det är skoj med sådana där föräldrar-hjälper-till-dagar! Man lär känna varandra lite bättre och även lärarna. :-) Och så blir det så fint också.
    KRAM och ha en fortsatt härlig födelsedag!

    SvaraRadera
  3. Musikanta - nej, det är en vanlig kommunal, men de har sådana här tillfällen då och då. Frivilligt naturligtvis. Det är en liten förskola och det är en trevlig gemenskap. Kram!

    Saltis - jag får väl erkänna att jag uppmuntrar henne. Jag gillar att pyssla, men är inte så bra på fantasilekar. Lego är ju suverätn bra också. Kram!

    SvaraRadera
  4. Vad mysigt det låter! Och så där lite lagom pyssel. Hoppas fläskläppen försvann snabbt!

    SvaraRadera
  5. Tack, den försvann snabbt, men några skrapsår är fortfarande kvar.

    SvaraRadera