torsdag 24 mars 2011

Inte hela sanningen

Det skrivs mycket om situationen för förskolorna i Skåne i tidningen just nu. Det är babyboom och brist på förskoleplatser (det är det väl i hela landet) och det medför att det blir stora barngrupper och tillfälliga lösningar med lokaler. Även på lilla T:s förskola har de tagit in fler barn så gruppen har utökats lite, men de har även fått mer personalresurser och vi är väldigt nöjda.

I helgen var det någon som skrev en krönika (kunde inte hitta den på nätet) där skribenten kritiserade föräldrar för att inte lita på förskollärarna som pedagoger och att de inte såg förskolans pedagogiska värde, utan bara att det var en förvaringsplats. Varför skulle föräldrar annars stressa ihjäl sig och pussla för att kunna hämta så tidigt som möjligt!?!
Det hävdades också att det inte fanns några bevis för att det självklart är dåligt för barn att ha långa dagar på förskolan.

Nu har vi möjlighet att jobba lite kortare dagar, men om jag inte hade haft den möjligheten hade jag inte haft dåligt samvete över att ha mitt barn i barnomsorg (i alla fall där vi har plats nu) för jag vet att hon har det toppenbra. Lilla T längtar dit till sina kompisar och vill sällan gå hem när vi kommer och hämtar henne. Dock vet jag ju hur trött jag själv är efter en full arbetsdag på jobbet plus pendlingstid, så självklart är jag angelägen om att lilla T inte ska ha längre dagar än nödvändigt.

Men jag undrar om skribenten har reflekterat över att det inte handlar om misstro av förskolan eller dess pedagoger utan att föräldrarna faktiskt vill träffa sina barn!

Det är i alla fall den stora anledningen till att vi har valt att lägga upp vårt
arbete så att vi kan hämta lilla T strax efter kl. tre. Då får vi träffa henne och har chans att göra något tillsammans med henne innan kvällsracet med matlagning och nattning tar vid (för det är ju i ärlighetens namn inte alltid den roligaste tiden på dygnet att vara förälder).

I viss mån kan jag kanske hålla med om att det finns en lite "duktighetsstress" i det här med att hämta barnen tidigt, men det hänger för de allra flesta jag känner ihop med samma vilja att finnas till hands för sina barn och att få tid tillsammans i vardagen - inte med misstro av förskolan.

8 kommentarer:

 1. Men snälla nå'n, man skaffar väl barn just för att man vill ha barn. Då vill man väl vara med dem så mycket som möjligt. Något annat vore väl konstigt?! Då är det väl ett plus att kunna hämta tidigt..............:)

  SvaraRadera
 2. Tror du har rätt. När man gör sådana där kundundersökningar så är ju förskolan den "institution"/myndighet som får bäst betyg. Min kompis som är förskollärare tycker inte att man heller behöver/ska hämta före kl 15-15:30 för då hinner barnen knappt leka efter vilan och eftermiddagsfrukten och de brukar inte vilja gå hem. Så man ska absolut inte ha "dåligt samvete" för att man inte hämtar före halv fyra (och inte efter heller men du vet vad jag menar).

  SvaraRadera
 3. Håller med dig och Ylva! Man skaffar ju barn för att man vill vara tillsammans med dem så mycket som möjligt!

  SvaraRadera
 4. Intressant!! Och självklart är det så att man vill umgås med sina barn. Nu bor och lever jag ju i ett helt annat klimat än det svenska vad gäller familjeliv och synen på barnomsorg vilket gör att jag tycker det är lite intressant att följa hur man tänker och gör även i Sverige.
  Själva har vi ju vår dotter full dag på hennes dagis vilket innebär ca 8 timmar/dag. Långa dagar för henne som inte ens är 3 än. Men det går ändå otroligt bra. Mycket säkert för att dagiset är helt fantastiskt. Små barngrupper och underbara lärare. En otroligt bra pedagogik. Men kortare dagar skulle inte fungera för oss alls. Vi jobbar ju oftast mer än 40 timmar i veckan båda två så 8 timmar per dag är liksom ett måste. Nu känner man sig som en i mängden här eftersom alla har samma tider i stort sett. Jag kan tänka att flera föräldrar i Sverige kan känna press om de hämtar senare än andra?
  För vår del fungerar det dock ändå bra, men jag tror det är mycket beroende på att vi har ganska sena vanor. Så även dottern. Så även om vi sällan är hemma från dagis före halv sex på kvällarna hinns det med både lek (antingen hemma eller i våra playroom eller ute om vädret är bra) ensamma och/eller med hennes kompisar. Middag och nattning. Men visst, hade vi haft lång pendling hade det varit svårt.
  Jag tror dock att så länge man ser att barnen mår bra på sina dagis så känns det bra. Sedan får manf örsöka göra så mycket man kan med dem resten av tiden! :-)
  Kram!!

  SvaraRadera
 5. Åh, jag håller med dig! Jag tycker att det är skitjobbigt att jobba heltid även om lilla L är hemma med sin pappa! För jag vill ju vara med henne. Jag tycker ju att hon är helfestlig, rolig, hon ger mig så mycket och jag älskar henne över allt annat. En sån person vill man ju vara med, eller hur?! :)

  Samtidigt så har vi hittat en förskola som vi är jätteglada att vi fått plats på. Lilla L och hennes pappa var och hälsade på idag och han blev väldigt imponerad och fick bra "vibbar". Jag litar på deras kompetens och är övertygad om att de är bra och att jag kommer känna mig trygg med att ha henne där. Men jag vill ju också vara med henne..

  SvaraRadera