söndag 20 mars 2011

Testar språket

Lilla T testar verkligen språket nu och hittar på egna ord och ljud, byter ut vokalljud och lägger till egna ändelser. Det är spännande att följa - även om vi får heta de allra mest konstiga saker nuförtiden ;)

Hon verkar också utveckla en första uppfattning om att ord kan rimma, men det är inte lätt att få till det alla gånger. I morse hörde jag att hon lite tveksamt sa till sin pappa "popcorn och vatten - det rimmar". Men jag hörde inte svaret.

I fredags kväll ville hon spela spel efter att ha hört ett äldre barn på dagis prata om att de skulle spela spel när de kom hem. Jag rotade i skåpen efter något och fick fram "Lotto med Trulle" som jag fått med mig hem från jobbet när kollegan J rensade skåpen. Det går ut på att man ska dra kort med "ordrebusar" t.ex. mask + ros och sedan hitta motsvarande bild (maskros) på sin lotto-bricka och få fyra i rad. Jag trodde nog att det skulle vara för svårt, men lilla T var väldigt duktig på att läsa ut ordbilderna. Det var bara vissa som var väldigt svåra. Den vita fågeln var mer naturligt en svan än en gås (smörgås) och trollets Trulles lilla hus såg ju mer ut som
ett träd, så det var inte lätt att gissa att ordet skulle bli husvagn. Men det där med tålamod är fortfarande inte det lättaste, så vi får träna på det där att spela en hel omgång innan man börjar om.

2 kommentarer:

  1. Det är inte så lätt med rim. Fast man kan behöva dricka lite vatten om man har ätit popcorn :-). Kul med spelet. Det behövs lite övning för att orka spela en hel omgång. Och så ska man få kläm på det där turtagning också.

    SvaraRadera
  2. Ja, lite mer tålamod behövs nog. Turtagningen gick bra, men det var nästan roligare att plocka fram och undan brickorna i/ur asken än att spela.

    SvaraRadera