tisdag 19 juli 2011

Hasseludden Yasuragi

En höjdpunkt denna semester var när vi åkte på Yasuragi på Hasseludden. Det är ett spa som hämtat inspiration från Japan och det ligger vackert i Stockholms innerskärgård. Nu på sommaren har de öppet för familjer under några veckor (annars är det åldersgräns på 16 år tror jag). De kallar det för Yasuragi Kids och anpassar både program och mat till barnfamiljer. Det är inte det billigaste sommarnöjet, men det var otroligt mysigt och det kändes verkligen lyxigt och avkopplande. Alla i familjen var nöjda - till och med lille N.



Vi hade kunnat åka bil dit, men valde istället att ta skärgårdsbåten. När vi checkat in och fått vårt rum bytte vi om till våra bomullsrockar (yukata) och tofflor som vi sedan tassade omkring i resten av vistelsen - även i matsalen.

Lilla T var otroligt söt i sin yukata.

Efter lite badintroduktion testade vi badet och fastnade snabbt för de varma källorna utomhus.



Istället för handväska har man en korg med sina tillhörigheter och innan badet ska man tvätta sig enligt en långsam japansk ritual för att varva ner och rena sig (jag passade snabbt på med kameran när det var tomt i tvagningsrummet).



Vi hade inte bokat några behandlingar utan njöt bara av bad, fruktbuffé och det fina vädret. På kvällen åt vi god mat. Lilla T fick barnbuffé och efterrätt.

Bra försök med pinnarna ...

Efter maten kunde vi sitta ute på soldäcket till långt in på kvällen. Platsen är som sagt otroligt vacker och fridfull. Nu hade vi tur med vädret, men man kan utan svårigheter tänka sig att badet (men kanske inte soldäcket) fungerar lika bra en ruggig höstdag eller en kall vinterdag när snön ligger tjock på träden.



Huset byggdes som skola åt LO och är ganska spartanskt. Arkitekten var japansk, så det är nog ingen slump att det fungerar fint som japanskt spa nuförtiden.

Rå betong och avskalade möbler.

Enkla dekorationer.

Några av de saker man kunde prova på var t.ex. familjeyoga, vika origami, sumobrottas och teckna manga. Lilla T och jag testade en massagesaga - de andra sakerna var hon lite för liten för ännu.



Man kunde också få fisk-pedikyr. Då stoppade man ner fötterna hos de här små liven och såg mumsade de i sig hudflagor från fötterna. Det testade vi inte heller, men det så rätt kul ut.



Sushi däremot kändes som ett måste, så det avslutade vi med innan vi tog båten "hem" igen. Lilla T tyckte det var godare med en miniburgare till lunch.



Verkligen en härlig upplevelse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar