måndag 15 november 2010

Flisan

Kvällen här blev inte så harmonisk som man hade kunnat önska. Efter jobbet möttes jag av en pigg lilla T (och en trött make) som inte verkade så medtagen av sin förkylning och feber.

Efter middagen ville hon att vi skulle leka. Just nu är lilla T ofta en hund, katt eller en bebis som kryper runt på alla fyra. Vi ska sitta i på golvet i köket och ropa "kom lilla bebisen" och så kommer hon krypande ut ifrån sitt rum i en rasande fart. Men denna gången slutade det illa. Jag vet inte hur det gick till, men jag såg hur ena handen gled undan och hur lilla T dunsade med ansiktet före ner i klinkersgolvet. Sekunderna innan man når fram för att trösta är evighetslånga!

Lilla T höll krampaktigt händerna för munnen och vi fick inte titta. Vi bände bort händerna och kunde med svårighet konstaterade att det hade gått en stor flisa ur ena framtanden. Det är inte första gången, men nu var det värre. Vi fick inte titta eller känna (vi ville ju undvika att hon svalde flisan) och blodet gjorde det svårt att se om det var något mer som var trasig. Till slut var lilltjejen så hysterisk att vi gav upp och gav henne nappen. Så flisan är nog svald, men lite senare kunde vi se att det nog inte var mer än den som var trasig.

Efter lite vilt googlande kom vi fram till att rekommendationen i alla fall inte är att åka någonstans akut så länge inte en hel tand är borta, men att uppsöka tandvård så snart som möjligt för att kolla att allt är OK under med tand-anlagen. Jag tror kanske att det kan bli tal om att slipa lite också för det kändes väldigt vasst.

Så imorgon är det jag som kastar mig på luren till jourtandläkaren för att får en tid.

Lillskruttan verkade i alla fall inte ha ont senare och jag fick lov att borsta tänderna, men "inte fjam däj det äj hål".

Update: Tack för alla uppmuntrande och omtänksamma kommentarer. Allt verkar ha gått bra med tanden (även om den inte är så fin). Den hade inte tryckts in så troligen är det ingen skada på tandanlagen. Tandläkaren försökte lägga på lite skyddande plast för att undvika att det ilar, men det ville lilla T inte gå med på. I övrigt är hon vid gott mod. Återbesök innan jul för en "säkerhetskoll".

7 kommentarer:

  1. Stackajs lilla T. Hälsa henne fjån extjamostej!

    SvaraRadera
  2. Hu vad läskigt och jobbigt! hoppas att allt är okey med tandanlagen.

    SvaraRadera
  3. Stackaren :-( Vi har ju också lite tråkiga tanderfarenheter här hemma. Tur att det kommer nya tänder om några år.

    SvaraRadera
  4. Stackarn! Tur att det inte var de permanenta tänderna i alla fall! Och så länge tanden inte är upptryckt så brukar det nog vara okej för tandanlagen. Hoppas ni fick tid hos tandläkaren idag!

    SvaraRadera
  5. Men LILLA GUMMAN då!!! Fy vad hemskt! Tur det inte var värre, men som förälder är varje sådan här sak hemsk innan man insett hur illa eller bra det gått. Tur att de flesta barn ändå klarar mer än man tror.... Man har ju själv minnen (både egna och kompisars) om en massa saker som hände under ens uppväxt med utslagna tänder, brutna armar och ben etc etc men i slutänden har vi alla blivit hyfsat hela vuxna...! ;-)
    Bra ändå att kolla tandanlagen för just sådana där hårda smällar är otäcka. Lycka till nu!
    Kram!

    SvaraRadera
  6. Aj aj aj!! Stackars liten. =(

    SvaraRadera
  7. Tack för alla hälsningar. Allt verkar ha gått bra ändå och tandläkaren var inte så orolig. Och nu ikväll fick pappa borsta alla lilla T:s tänder.

    SvaraRadera