onsdag 17 augusti 2011

Nostalgi

När jag var sommar-au pair i England (för tusen år sedan ungefär) skötte jag om två väldigt fina pojkar (1,5 resp 4 år). De hade dock väldigt konstiga matvanor med svenska mått mätt. "Beans on toast" ansågs vara en fullvärdig måltid. De fick saft i nappflaska när de vaknade på natten.

När den stora pojken skulle till lekis fick han matlåda med sig - i den packade mamman en "peanutbutter and jelly sandwich" (vitt bröd så klart), en festis, en påse chips, ett äpple och antingen ett litet paket russin eller en kaka. Och äpplet var alltid kvar i lådan när han kom hem.

Jaha, och vad vill jag ha sagt med detta inlägg då? Ingenting egentligen, annat än att jag hittade de här kakorna i en affär igår och de var just sådana som pojken ofta fick i matlådan. De fick mig att tänka på den sommaren. Det var en bra sommar. Och kakorna smakar fint till förmiddagskaffet.

8 kommentarer:

 1. Den lunchen låter som något vem som helst i Amerikat skulle packa med sig. :)

  SvaraRadera
 2. Dom kakorna är goda!

  Man är glad att ens barn är född i Sverige!

  SvaraRadera
 3. Saft i nappflaska på natten är ett otyg! Det fick jag som barn och fortsatte att dricka saft på natten när jag blev lite äldre. Dock inte i flaska. Vilket resulterade i många hål i tänderna. Onödigt! Vatten släcker ju törsten så mycket bättre :)

  SvaraRadera
 4. Åh, både lunchen (fast utan äpple och med läsk öst för festis) och middagen är ytterst bekanta sen min språkresetid i Brighton... Inga höjdare precis. Till frukost fick man iaf mjölk och flingor. De hade ett helt skåp med olika flingsorter! Minst 90% var sötade såklart, mycket söta... Men det fanns alltid ett paket med nåt "nyttigt" (eller normalt som vi ser det, typ vanliga kellogs eller all bran-aktigt...). Kan inte säga att jag saknar den matkulturen precis...

  SvaraRadera
 5. Klara - det är nog ganska lika matkulturer.

  Boktokig - ja, det är inget fel på kakorna ;)

  Ylva - helt galet. Både för tändera och att ge socker till barn på natten när de ska sova. Det var en saft som heter Ribena. Helt naturlig, sa mamman. Det ä möjligt, men det är ändå socker i den!

  Cosmopolitan - hu, stackare. När jag pluggade där fick jag göra min egen matlåda. Jag gillar sött, men inte till frukost.

  SvaraRadera
 6. Undra hur det gått för deras tänder och midjemått sedan dess?! Har ni kontakt?

  SvaraRadera
 7. Jag är verkligen glad över att vi slipper göra matlådor till våra barn. Jag hade nog inte orkat med det, så det hade garanterat bara blivit macka och frukt. Eller pasta och skinka. Fast inte kakor och chips. Nej, jag är verkligen glad att våra barn får mat på dagis och i skolan!

  SvaraRadera
 8. Anna - nej, inte på många år nu (tror jag kom fram till att det var drygt 15 år sedan jag var där). Fick några bilder på mejlen för 7-8 år sedan. Det var sista kontakten och då såg de helt normalviktiga ut :)

  Finelinan - ja, det är väl en evigt tur!

  SvaraRadera